PROGRAM:
12.00 - zbiórka oddziału na wale fortecznym
12,02 - wci±gnięcie na maszt proporca FsAR 2,
12,03 - krótki rys historyczny po¶więcony obronie twierdzy krakowskiej w dniu 6 grudnia 1914 roku,
12,08 - uroczysta celebracja ognia artyleryjskiego (prowadzona z trzech dział) - pod dowództwem komendanta regimentu,
12.20 - pasowanie nowych artylerzystów,
12,30 - tradycyjny toast wódk± artyleryjsk± oraz polewka kanonierów serwowana z oryginalnej wojskowej austriacko-węgierskiej kuchni polowej - Kochkiste,
13.00 - walne wyborcze zgromadzenie delegatów Stowarzyszenia (cz. zamknięta).
Miejsce: wał artyleryjski fortu nr 45 Marszowiec - dzięki życzliwo¶ci hotelu Twierdza.
Na wale fortu nr 45 Marszowiec zostały ustawione działa FsAR2.
Przygotowanie do celebracji - omówienie prowadzenia ognia.
Uroczysta zbiórka i wci±gnięcie na maszt przy baterii FsAR2 proporca.
Artylerzy¶ci z FsAR2 odczas wygłaszanego rysu historycznego.
NA stanowiskach działony melduj± gotowo¶ć do oddania salwy.
Nagle niebo zasnuł dym armatni.
Strzela działon nr 1.
Strzela działon nr 3.
Tradycyjne pasowanie artylerzystów - przy dziale gospodarz celebracji Pan Piotr Skrobowski.
Tradycyjne pasowanie artylerzystów - przy dziale Kan. i. TR. Paweł Mazurkiewicz otrzymuje promocje na Vorm. i. TR.
Po pasowaniu wręczono akty pasowania.
Następnie przyszedł czas na wziensienie artyleryjskiego toastu:
"Zu" - "Gleich"
Toast spełnił każdy, kto nie musiał prowadzić pojazdów mechanicznych.
Otwarcie polowej kuchni skrzyniowej - Kochkiste, pełnej polewki kanonierów przygotowanej na t okazję przez kuchnię hotelu Twierdza
Pogoda sprzyjała polowej biesiadzie.
Stół poł±czył wszystkich - artylerzystów i przybyłych go¶ci.
Bez dokładki nie mogło się obyć.